Αυθεντική συνταγή για Σπιτικό Χούμους (Χούμους με ταχίνι και χωρίς ταχίνι)

Παντού μπορείτε να βρείτε έτοιμο χούμους, αλλά όλοι ξέρουμε, πως κάθε τι σπιτικό δεν συγκρίνεται σε γεύση και ποιότητα. Γι´ αυτό συγκέντρωσα 2 πανεύκολες συνταγές για σπιτικό χούμους, έτσι ώστε να μπορείτε σε λιγότερο από 10 λεπτά να φτιάξετε αυτό το νόστιμο ντιπ!

Το αποτέλεσμα πραγματικά θα σας εκπλήξει, καθώς το σπιτικό χούμους θα είναι ακόμα γευστικότερο από αυτά που βρίσκετε στην αγορά και φυσικά θα είναι και οικονομικότερο. Καθώς δεν υπάρχουν περιορισμοί στα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αυτοσχεδιάστε με την ποσότητα των καρυκευμάτων, του σκόρδου, του λεμονιού ή του ταχίνι, έτσι ώστε να προσαρμόσετε το χούμους στις δικές σας γευστικές προτιμήσεις.

Και σας υπόσχομαι πως αφού δοκιμάσετε κάποια από αυτές τις εύκολες, σπιτικές συνταγές για χούμους, δεν θα το ξαναγοράσετε έτοιμο ποτέ!

Η αυθεντική συνταγή για χούμους προέρχεται από την Μέση Ανατολή και φτιάχνεται με βρασμένα, πολτοποιημένα ρεβίθια δεμένα με ταχίνι, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και είναι αρωματισμένο με σκόρδο και μπαχαρικά όπως το κύμινο ή η πάπρικα.

Υπάρχει πολύ φημολογία σχετικά με τις ρίζες της αυθεντικής συνταγής του χούμους. Πολλοί υποστηρίζουν πως οι ρίζες της είναι Ελληνικές. Ως Ελληνίδα και φανατική του χούμους θα μπορούσα να υποστηρίξω το ίδιο.

Η αλήθεια όμως είναι πως δεν μπορώ να είμαι σίγουρη παρότι το χούμους σερβίρεται σε πάρα πολλά εστιατόρια στην Ελλάδα και σίγουρα θυμίζει άλλα μεσογειακά ορεκτικά. Το χούμους το βρίσκεις σε τόσες πολλές παραλλαγές και σε διάφορα μέρη που είναι αντικειμενικά δύσκολο να προσδιοριστούν οι πραγματικές του ρίζες.

Πάρτε για παράδειγμα την φάβα, η οποία πέρα του ότι είναι Ελληνική, καθώς έχει τις ρίζες τις στην Σαντορίνη, είναι πολύ παρόμοια με το χούμους. Το μόνο σίγουρο σχετικά με το χούμους, είναι πως είναι πεντανόστιμο και όλα τα άλλα περισσεύουν.

Οπότε αντί να συζητάμε για τις ρίζες του, ξεκινήστε να το ετοιμάζετε με αυτή την πραγματικά εύκολη συνταγή για σπιτικό χούμους. Και μην ξεχάσετε να βάλετε και μερικές πιτούλες να ζεσταίνονται!

Εύκολη συνταγή για τέλειο σπιτικό χούμους σε 2 βήματα

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για αυτή την πανεύκολη συνταγή για σπιτικό αυθεντικό χούμους είναι να ρίξετε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και να τα χτυπήσετε μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό και κρεμώδες. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η σειρά με την οποία προσθέτετε τα υλικά, οπότε προσθέστε τα όπως αναγράφονται στη συνταγή.

Πολλές συνταγές για χούμους απαιτούν να καθαρίσετε την φλούδα από τα ρεβίθια. Αν και δεν είναι δύσκολη διαδικασία, απαιτεί χρόνο. Η αλήθεια είναι πως έχοντας δοκιμάσει και τις δύο εκδοχές, δεν είμαι σίγουρη πως το αποτέλεσμα αξίζει τον παραπάνω χρόνο. Αν διαθέτετε χρόνο δοκιμάστε να αφαιρέσετε την φλούδα τσιμπώντας την με τα νύχια σας από κάθε ρεβίθι ξεχωριστά.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και να προσαρμόσετε τα αρωματικά βάσει των προτιμήσεων σας. Θυμηθείτε πως άπαξ και βάλετε τα υλικά στο μπλέντερ δεν μπορείτε να τα αφαιρέσετε οπότε καλό είναι να τα προσθέτετε στο τέλος και σιγά σιγά.

Αν δεν σας αρέσει η έντονη γεύση του σκόρδου, μπορείτε να βάλετε το μισό από ότι λέει η συνταγή, το δοκιμάζετε και αν επιθυμείτε προσθέτετε κι άλλο στο τέλος.

Εκτυπωση
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Αυθεντική συνταγή για Σπιτικό Χούμους (Χούμους με ταχίνι και χωρίς ταχίνι)


Συστατικά

Κλιμακα
  • 400 γρ. ρεβίθια βρασμένα ή σε κονσέρβα
  • 3 κ.σ. ταχίνι
  • χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 4 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1/21 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. κύμινο
  • 2 κ.σ. νερό
  • μία πρέζα πάπρικα για το γαρνίρισμα

Οδηγίες

  1. Σε αυτή την συνταγή για χούμους, ξεκινήστε προσθέτοντας το ταχίνι και τον χυμό του λεμονιού σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε για 1 λεπτό, μέχρι να γίνει πηχτό και ανοιχτόχρωμο. Μετά προσθέστε τα ρεβίθια. Χτυπήστε μέχρι τα ρεβίθια να λιώσουν.
  2. Προσθέστε το λιωμένο σκόρδο και σιγά σιγά βάλτε και το ελαιόλαδο ενόσω χτυπάτε με το μπλέντερ, όπως και όταν ετοιμάζετε μαγιονέζα. Χτυπήστε το μείγμα μέχρι το ελαιόλαδο να έχει απορροφηθεί πλήρως και το χούμους να είναι λείο ή πιο σφιχτό αναλόγως της προτιμήσεως σας.
  3. Προσθέστε το αλάτι και το κύμινο και 1-2 κ.σ. νερό αν το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ σφιχτό. Χτυπήστε το για 1 ακόμα λεπτό και είναι έτοιμο!

Συνταγή για εύκολο σπιτικό χούμους χωρίς ταχίνι

Το χούμους συνήθως ετοιμάζεται με ταχίνι, αλλά αν δεν σας αρέσει το ταχίνι ή απλά δεν έχετε διαθέσιμο, τότε αυτή η συνταγή είναι για εσάς.

Εκτυπωση
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Συνταγή για εύκολο σπιτικό χούμους χωρίς ταχίνι


Συστατικά

Κλιμακα
  • 1 κονσέρβα ρεβίθια
  • 3 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 12 σκελίδες σκόρδο
  • μέχρι 1/4 φλιτζανιού νερό
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 2 πρέζες τριμμένο κύμινο
  • 1 πρέζα πάπρικα για το γαρνίρισμα

Οδηγίες

  1. Για να ετοιμάσετε αυτή την συνταγή χούμους χωρίς ταχίνι, βάλτε το σκόρδο στο μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να λιώσει.
  2. Προσθέστε τα ρεβίθια και τον χυμό από το λεμόνι και χτυπήστε μέχρι τα ρεβίθια να πολτοποιηθούν.
  3. Βάλτε σιγά σιγά το ελαιόλαδο ενόσω χτυπάτε με το μπλέντερ, όπως και όταν ετοιμάζετε μαγιονέζα. Χτυπήστε το μείγμα μέχρι το ελαιόλαδο να έχει απορροφηθεί πλήρως και το χούμους να είναι λείο ή πιο σφιχτό αναλόγως της προτιμήσεως σας.
  4. Προσθέστε το αλάτι και το κύμινο και το νερό και συνεχίστε να χτυπάτε. Να βάζετε το νερό σταδιακά για να ελέγχετε την πυκνότητα του μείγματος. Αν το χούμους που ετοιμάσατε είναι κρεμώδες και όσο αραιό θέλετε μην χρησιμοποιήσετε όλο το νερό. Ελέγξτε την γεύση και προσθέστε περισσότερο αλάτι και κύμινο αν επιθυμείτε.

Μην χάνετε χρόνο, δοκιμάστε αυτή την συνταγή για σπιτικό χούμους και διαπιστώστε πόσο εύκολο είναι να φτιάξετε νόστιμο αυθεντικό χούμους!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ