Παραδοσιακός μπακλαβάς με καρύδια συνταγή

Συνταγή παραδοσιακός μπακλαβάς με καρύδια

Χρυσαφένιος, τραγανός, βουτυρένιος και έξτρα σιροπιαστός! Αυτή η συνταγή για παραδοσιακό μπακλαβά με καρύδια θα γίνει σίγουρα η αγαπημένη σας! Ο μπακλαβάς είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που φτιάχνεται με στρώσεις τραγανιστού φύλλου, ραντισμένο με λιωμένο βούτυρο, γεμισμένο με ψιλοκομμένα καρύδια (και φιστίκια) και σιροπιασμένο με αρωματικό σιρόπι..

Με άλλα λόγια πειρασμός! Αυτή είναι μία πολύ εύκολη και αναλυτική σε εκτέλεση συνταγή για παραδοσιακό μπακλαβά με καρύδια για φτιάξετε τον καλύτερο μπακλαβά με την πρώτη σας προσπάθεια!

Ο παραδοσιακός μπακλαβάς έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο “γάστριν”, ένα γλύκισμα αρκετά κοντινό στο σημερινό μπακλαβά. Ο μπακλαβάς είναι ένα ελληνικό γλυκό με πολύ σιρόπι, που ανήκει στην κατηγορία των “σιροπιαστών”.

Τα σιροπιαστά γλυκά είναι πολύ διαδεδομένα στην ελληνική κουζίνα και φυσικά, όχι αναίτια. Από σιροπιαστά κέικ, όπως η πορτοκαλόπιτα, η γιαουρτόπιτα και η καρυδόπιτα, μέχρι τα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά, όπως το κανταΐφι ή το γαλακτομπούρεκο, και φυσικά ο φημισμένος παραδοσιακός ελληνικός μπακλαβάς.

Το κοινό στοιχείο που έχουν όλα αυτά τα γλυκά, είναι φυσικά το πλούσιο αρωματικό σιρόπι τους, που τα κάνει ακαταμάχητα!

Συνταγή για Μπακλαβά με καρύδια – Όλα τα μυστικά για να φτιάξετε τον καλύτερο σπιτικό μπακλαβά

Μετά από πολλές δοκιμές, καταφέραμε να συμπυκνώσουμε την ουσία αυτού του πεντανόστιμου γλυκού σε λίγα εύκολα βήματα που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον ιδανικό παραδοσιακό μπακλαβά με ελάχιστη προσπάθεια.

Η παραδοσιακή συνταγή για μπακλαβά επικεντρώνεται σε τρία σημαντικά στάδια: την προετοιμασία του μείγματος με τους ξηρούς καρπούς, το άπλωμα των φύλλων και την προετοιμασία του αρωματισμένου σιροπιού.

Για τη γέμιση του μπακλαβά, προσωπικά προτιμώ τα καρύδια, αλλά και τα καρύδια ανακατεμένα με φιστίκια. Στην κεντρική Ελλάδα, ο μπακλαβάς φτιάχνεται μόνο με αμύγδαλα, στο Πήλιο με καρύδια και στην Βόρεια Ελλάδα με φιστίκια. Είστε ελεύθεροι να επιλέξετε λοιπόν ό,τι σας αρέσει περισσότερο.

Συνταγή για Μπακλαβά με καρύδια – Απλώνοντας τα φύλλα

Το μυστικό για ένα νόστιμο μπακλαβά είναι να χρησιμοποιήσετε φρέσκο βούτυρο καλής ποιότητας για να βουτυρώσετε τα φύλλα. Η αυθεντική συνταγή θέλει βούτυρο γάλακτος, το οποίο παρασκευάζεται από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα, αλλά αν δεν σας αρέσει η έντονη γεύση του, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με φρέσκο αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας.

Όταν φτιάχνετε γλυκά με φύλλο, όπως ο μπακλαβάς, ένα μικρό κόλπο για να γίνει το φύλλο σας πιο τραγανιστό είναι να το ραντίσετε με το λιωμένο βούτυρο, αντί να το αλείψετε με πινέλο. Εγώ προτιμώ φρέσκο φύλλο, καθώς δεν χρειάζεται απόψυξη, αλλά αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο φύλλο, είναι σημαντικό να το έχετε βάλει στο ψυγείο από την προηγούμενη μέρα, για να έχει ξεπαγώσει τελείως.

Μπορεί να σας φανεί λίγο δύσκολο να δουλέψετε το φύλλο, καθώς είναι πολύ λεπτό, σκίζεται εύκολα και στεγνώνει γρήγορα, οπότε πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε το μπακλαβά, βεβαιωθείτε ότι έχετε έτοιμη μια μεγάλη επιφάνεια για να δουλέψετε το φύλλο και να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο που είναι εκτεθειμένο στον αέρα (Δείτε και τις συμβουλές για το φύλλο πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε αυτή τη συνταγή μπακλαβά).

Συνταγή για Μπακλαβά με καρύδια -Ετοιμάζοντας το σιρόπι

Για να πετύχετε την τέλεια υφή στο σιρόπι σας για τον μπακλαβά, δεν πρέπει να το ανακατεύετε όταν βράζει, διαφορετικά μπορεί να ζαχαρώσει. Για να γίνει το σιρόπι σας ωραίο και παχύρρευστο, αφήστε απλά τη ζάχαρη να διαλυθεί στο ζεστό νερό και να πάρει μια βράση για 2 λεπτά.

Ο ιδανικός μπακλαβάς συνδυάζει τραγανό φύλλο και σωστό σιρόπιασμα! Για να το πετύχετε, κόψτε τον μπακλαβά σε κομμάτια πριν το ψήσιμο και βεβαιωθείτε ότι και ο μπακλαβάς και το σιρόπι είναι καυτά.

Ρίξτε με μια κουτάλα σιγά-σιγά το σιρόπι πάνω στον καυτό μπακλαβά και αφήστε να απορροφηθεί κάθε κουταλιά πριν την επόμενη, για να σιροπιαστεί παντού. Αν και θα σας φανεί πραγματικά δύσκολο, πρέπει να αφήσετε τον μπακλαβά να κρυώσει τελείως πριν τον κόψετε!

Δοκιμάστε λοιπόν αυτή την πανεύκολη συνταγή για μπακλαβά με καρύδια και μαγέψτε τους πάντες με τη νοστιμιά του!

Εκτυπωση
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Συνταγή παραδοσιακός μπακλαβάς με καρύδια

Παραδοσιακός μπακλαβάς με καρύδια συνταγή


Συστατικά

Κλιμακα

Για τον μπακλαβά

  • 30 φύλλα κρούστας
  • 500 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα (ή ανάμεικτα καρύδια και φιστίκια)
  • 2 κ.γλ. κανέλα, τριμμένη
  • 2 κ.γλ. γαρύφαλλο, τριμμένο
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 300 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • ολόκληρα γαρύφαλλα για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι

  • 580 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 80 γρ. γλυκόζη ή μέλι
  • φλούδες από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
  • 1 στικ κανέλας

Οδηγίες

  1. Για να ετοιμάσετε αυτή τη συνταγή για μπακλαβά με καρύδια, ξεκινήστε λιώνοντας το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μη το κάψετε. Με ένα πινέλο βουτυρώστε καλά τον πάτο και τα πλαινά ενός ταψιού. (Για αυτή τη συνταγή για μπακλαβά θα χρειαστείτε ένα ταψί περίπου 30*40). Ξεκινήστε να στρώνετε τα φύλλα στον πάτο του ταψιού για να σχηματίσετε τη βάση του μπακλαβά. Στρώστε τα φύλλα ένα ένα, ραντίζοντας το κάθε ένα με λιωμένο βούτυρο.
  2. Ετοιμάστε τη γέμιση για τον μπακλαβά. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, την κανέλα και το γαρύφαλλο. (Τους ξηρούς καρπούς τους θέλουμε ψιλοκομμένους αλλά όχι σκόνη).
  3. Στρώστε τη γέμιση πάνω από τη βάση με τα φύλλα και συνεχίστε να στρώσετε τα υπόλοιπα φύλλα πάνω απο τη γέμιση με την ίδια διαδικασία που κάνατε και για τη βάση του μπακλαβά. Στρώνετε ένα κάθε φορά και ραντίζετε με λιωμένο βούτυρο. Βάλτε το τελευταίο φύλλο και περιμετρικά πατήστε και γυρίστε τις άκρες προς τα μέσα με τη βοήθεια του πινέλου. Ραντίστε το πάνω φύλλο με αρκετό βούτυρο.
  4. Βάλτε τον μπακλαβά στο ψυγείο για 15 λεπτά να παγώσει το βούτυρο γαι να τον χαράξετε πιο εύκολα σε κομμάτια. Βγάλτε τον μπακλαβά από το ψυγείο και χαράξτε τον με ένα κοφτερό μαχαίρι μέχρι κάτω. Τοποθετήστε στο κέντρο κάθε κομματιού ένα ολόκληρο γαρύφαλλο και ραντίστε την επιφάνεια με λίγο κρύο νερό.
  5. Ψήστε τον μπακλαβά σε προθερμασμένο φούρνο στους 150C για 1 ½ με 2 ώρες, μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και χρυσαφένιο.
  6. Πέντε λεπτά πριν βγάλετε τον μπακλαβά από το φούρνο ετοιμάστε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε τα υλικά για το σιρόπι και φέρτε σε βράσμο. Βράστε το σιρόπι για 2 λεπτά μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Όταν βγάλετε τον μπακλαβά από το φούρνο σιροπιάστε τον με το ζεστό σιρόπι. Ρίξτε το σιρόπι σιγά σιγά αφήνοντας λίγο χρόνο να απορροφηθεί η κάθε κουταλιά.
  7. Αφήστε τον μπακλαβά να κρυώσει τελείως και το σιρόπι να απορροφηθεί πριν τον σερβίρετε. Καλή σας όρεξη!

Φωτογραφίες συνταγης:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ