‘Ξετυλίγοντας’ τα μυστικά του φύλλου- Πώς δουλεύουμε το φύλλο κρούστας

Με χρυσαφένιο ρόδινο χρώμα και τραγανή υφή, σιροπιασμένο ή με ζουμερή και κρεμώδη γέμιση, το φύλλο δίνει πάντα μία ρουστικ πινελιά στις σπιτικές πίτες και τα γλυκά μας! Είναι η νούμερο ένα επιλογή για τις περισσότερες ελληνικές πίτες, όπως τυρόπιτες, σπανακόπιτες και πεντανόστιμα ορεκτικά.

Και φυσικά, υπάρχει τεράστια ποικιλία παραδοσιακών γλυκών που φτιάχνονται με φύλλο, όπως ο αγαπημένος μας μπακλαβάς ή το γαλακτομπούρεκο.

Το έτοιμο φύλλο μπορούμε να το βρούμε είτε φρέσκο ή κατεψυγμένο στο τμήμα των κατεψυγμένων ειδών στα σούπερ μάρκετ. Η συσκευασία έχει λεπτά φύλλα, τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο σε τετράγωνα ή τυλιγμένα μαζί σε ρολό.

Το κάθε φύλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο ή να κοπεί σε μικρότερα κομμάτια, ανάλογα με τη συνταγή μας. Αν δεν ξέρουμε πώς να δουλέψουμε σωστά το φύλλο, μπορεί να μας δυσκολέψει, καθώς κάποιες φορές κολλάει στα χέρια μας ή σκίζεται πολύ εύκολα.

Ας μοιραστούμε λοιπόν κάποια μυστικά από την εμπειρία μας που θα σας εξασφαλίσουν σίγουρη επιτυχία!

Πώς να δουλέψετε το φύλλο- Χρήσιμες συμβουλές

Βάλτε από το βράδυ το κατεψυγμένο φύλλο στο ψυγείο να αποψυχθεί χωρίς να ανοίξετε τη συσκευασία του. Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουμε είναι να το αφήνουμε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου, με αποτέλεσμα τα εξωτερικά φύλλα να κολλάνε μεταξύ τους. Όταν χρησιμοποιούμε τα φύλλα, θέλουμε να έχουν ξεπαγώσει αλλά να διατηρούνται ακόμα κρύα.

Ετοιμάστε μια μεγάλη επιφάνεια που θα χρησιμοποιήσετε ως χώρο εργασίας (όχι αλευρωμένη). Ανοίξτε τη συσκευασία και ξετυλίξτε από το ρολό ένα φύλλο, μόνο όταν θα είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε, γιατί στεγνώνει πολύ γρήγορα και δεν είναι εύκολο να το δουλέψετε μετά.

Εάν πρέπει να παραμείνει εκτός συσκευασίας για περισσότερο χρόνο, τοποθετήστε το ανάμεσα σε δύο νωπές πετσέτες της κουζίνας (όχι πολύ βρεγμένες) για να διατηρήσει την υγρασία της η ζύμη.

Θυμηθείτε να έχετε προθερμάνει το φούρνο για να είστε έτοιμοι να το ψήσετε αμέσως μόλις τελειώσετε την προετοιμασία της συνταγής.

Τα χέρια σας πρέπει να είναι στεγνά όταν δουλεύετε το φύλλο. Αν χρειαστεί να το κόψετε σε μικρότερα κομμάτια, χρησιμοποιήστε πάντα ένα μαχαίρι που κόβει καλά. Κάποια φύλλα μπορεί να σπάσουν ή να σκιστούν όταν τα βγάζετε από τη συσκευασία τους. Μην τα πετάξετε, χρησιμοποιήστε τα στη μέση της πίτας ή του γλυκού σας, που δεν θα φαίνονται.

Χρησιμοποιήστε ειδικό πινέλο ζαχαροπλαστικής για να βουτυρώσετε ένα-ένα τα φύλλα. Έτσι θα ενωθούν μεταξύ τους στο ψήσιμο. Αν κάποιο φύλλο έχει στεγνώσει πολύ, χρησιμοποιήστε λίγο παραπάνω βούτυρο. Μην ξεχάσετε να βουτυρώσετε καλά το πάνω φύλλο, για να πάρει ωραίο χρώμα, να γίνει τραγανό και να μην καεί στο ψήσιμο.

Το φύλλο κολλάει πολύ εύκολα στο ταψί, όταν ψήνεται. Για να μην σας κολλήσει, βουτυρώστε πολύ καλά όλο το ταψί και τα πλαϊνά του πριν βάλετε το πρώτο φύλλο ή χρησιμοποιήστε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, ανάλογα με τη συνταγή σας.
Πριν βάλετε το ταψί στο φούρνο, χαράξτε από πάνω την πίτα ή το γλυκό σας με ένα κοφτερό μαχαίρι. Με αυτόν τον τρόπο, ο ατμός δεν εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Επίσης, θα σας χρησιμεύσει και ως οδηγός για να κόψετε τα κομμάτια σας μετά το ψήσιμο.

Αν σας περισσέψουν φύλλα, τυλίξτε τα σφιχτά σε διαφανή μεμβράνη, βάλτε τα ξανά στην αρχική τους συσκευασία και φυλάξτε τα στην κατάψυξη, το συντομότερο δυνατόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ