Συνταγή για Νηστίσιμο Κέικ Σοκολάτας με γλάσο

Μια καταπληκτική συνταγή για το πιο υγρό, πλούσιο και αφράτο νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με γλάσο που έχετε δοκιμάσει ποτέ! Χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο και χωρίς γάλα. Κι όμως γίνεται! 

Αν έχετε δοκιμάσει ποτέ να φτιάξετε κάποια συνταγή για νηστίσιμο κέικ σοκολάτας είναι πολύ πιθανό να απογοητευτήκατε με το αποτέλεσμα.. ένα κέικ βαρύ, λασπωμένο, βαρετό που παρά τις αξιόλογες προσπάθειές σας δε φούσκωσε καθόλου! Ε λοιπόν, ας το παραδεχτούμε.. Δεν είστε οι μόνοι!

Μετά από αρκετές δοκιμές διάφορων συνταγών για νηστίσιμα κέικ σοκολάτας, βρήκα μια αρκετά καλή συνταγή που με ικανοποίησε πολύ, όμως κάτι έλλειπε. Αποφάσισα λοιπόν να αντικαταστήσω μια ποσότητα από το νερό με χυμό πορτοκάλι, να προσθέσω υγρή βανίλια για έξτρα γεύση και να το καλύψω με ένα γρήγορο γλάσο σοκολάτας αρωματισμένο με λίγο κονιάκ.

Το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό! Μια συνταγή για αφράτο και αρωματικό νηστίσιμο κέικ σοκολάτας που αποτελεί πλέον το αγαπημένο μου νηστίσιμο γλυκό. Και πολλές φορές το προτιμώ σαν μια πιο υγιεινή, ελαφριά και οικονομική εναλλακτική ενός κλασσικού κέικ σοκολάτας, που κανένας δεν καταλαβαίνει ότι είναι νηστίσιμο!

Συνταγή για νηστίσιμο κέικ σοκολάτας – Μικρά μυστικά

Σε αυτή τη συνταγή για νηστίσιμο κέικ σοκολάτας δε χρησιμοποιούμε καθόλου αυγά, επομένως το κέικ θα χρειαστεί μια επιπλέον βοήθεια για να φουσκώσει. Η μαγειρική σόδα, το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και το ξύδι θα κάνουν τη διαφορά και θα βοηθήσουν το κέικ να γίνει αφράτο και ελαφρύ.

Όταν χρησιμοποιείτε τη μαγειρική σόδα, είναι σημαντικό πριν τη προσθέσετε στο μείμα του κέικ να τη διαλύσετε μέσα στο χυμό πορτοκάλι. Η σόδα θα αρχίζει να αφρίζει, οπότε προσέξτε λιγάκι να μη σας χυθεί απ’έξω.

Το ξύδι είναι επίσης πολύ σημαντικό. Μη φοβηθείτε να το χρησιμοποιήσετε, σας εγγυώμαι ότι κανείς δε θα το καταλάβει ούτε στη γεύση ούτε στο άρωμα. Όπως με όλα τα κέικ, το να το ψήσετε σωστά είναι το κλειδί τις επιτυχίας.

Ψήστε το νηστίσιμο κέικ σοκολάτας σε προθερμασμένο φούρνο στη χαμηλότερη σχάρα του φούρνου στις αντιστάσεις και μην ανοίξετε για κανένα λόγο τον φούρνο όταν ψήνεται!

Όταν σας φανεί έτοιμο (τουλάχιστον 30-40 λεπτά μετά), ελέγξτε το βάζοντας στη μέση του κέικ μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή τότε το κεικ είναι έτοιμο.

Κι αν αναρωτιέστε ακόμα πως μπορεί ένα κέικ χωρίς αυγά, βούτυρο και γαλακτοκομικά να είναι τόσο νόστιμο, τότε απλά δοκιμάστε το!

Εκτυπωση
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Συνταγή για Νηστίσιμο Κέικ Σοκολάτας


Συστατικά

Κλιμακα
  • 1/4 της κούπας σπορέλαιο
  • 1 1/2 κούπα ζάχαρη
  • χυμό από 3-4 πορτοκάλια (1 κούπα χυμό πορτοκάλι)
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας μαγειρική σόδα
  • 1/2 κούπα νερό
  • 2 κ.σ. κόκκινο ξύδι
  • 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 6 κ.σ. κακάο σκόνη
  • 1 κ.γλ. υγρή βανίλια ή 2 βανίλιες σκόνη

Για το γλάσο

  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη
  • 3 κ.σ. κακάο σκόνη, κοσκινισμένο
  • 2 κ.γλ. σπορέλαιο
  • 5 κ.σ. ζεστό νερό
  • 1 κ.σ. κονιάκ (προαιρετικό)
  • φιλεταρισμένα αμύγδαλα για το γαρνίσμα (προεραιτικά)

Οδηγίες

  1. Για να φτίαξετε αυτήν την υπέροχη συνταγή για νηστίσιμο κέικ σοκολάτας, ξεκινήστε χτυπώντας στο μίξερ (με το σύρμα) τη ζάχαρη μαζί με το σπορέλαιο. Στο μεταξύ σε βάλτε σε ένα μπολ το χυμό πορτοκάλι και τη μαγειρική σόδα και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέστε το στο μείγμα με τη ζάχαρη. Ξεκινήστε ξανά να ανακατεύετε με το μίξερ και ρίξτε μέσα και το νερο και το ξύδι. Χτυπήστε για περίπου 2 λεπτά.
  2. Στο μεταξύ κοσκινίστε το αλεύρι και το κακάο σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε τα με ένα κουτάλι να ενωθούν. Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι- κακαό στο μείγμα με το υγρά ανακατεύντας ελαφριά με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν.
  3. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175C (στις αντιστάσεις). Αλείψτε μια αντικολλητική φόρμα για κέικ με λίγο λάδι και ρίξτε μέσα το μείγμα. Ψήστε το κέικ στη κάτω σχάρα του φούρνου για 50-60 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να έχει ψηθεί εσωτερικά. Αφήστε το κέικ να κρυώσει πριν το ξεφορμάρετε.
  4. Προετοιμάστε το γλάσο για το νηστίσιμο κέικ σοκολάτας. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε όλα τα υλικά για το γλάσο και ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα να ενωθούν. Τοποθετήστε το κέικ σε μια σχάρα και βάλτε από κάτω ένα μεγάλο μπολ ή ταψί για να πέφτει το γλάσο που περισσεύει. Ρίξτε σιγά σιγά το γλάσο πάνω στο κείκ να πάει παντού.
  5. Τοποθετήστε το κέικ σε ένα δίσκο σερβιρίσματος και γαρνίρετε με φιλεταρισμένα αμύγδαλα. Απολαύστε αυτό το λαχταριστό νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με μια κούπα ζεστό καφέ ή τσάι.

Φωτογραφίες συνταγης:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ