Εκτυπωση
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Σουτζουκάκια Συνταγή (Παραδοσιακά Πολίτικα Σουτζουκάκια)

Συνταγή για παραδοσιακά Πολίτικα Σουτζουκάκια (Σουτζουκάκια σε σάλτσα ντομάτας)


Συστατικά

Κλιμακα

Για τα σουτζουκάκια

  • 800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 αυγά
  • 12 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα
  • 1/4 της κούπας ελαιόλαδο
  • 5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένες και στιμμένες ή μια κούπα φρυγανία τριμμένη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 3 κούπες ντοματοχυμό
  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 κούπα κόκκινο κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σουπ. πελτέ ντομάτας
  • ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5 πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια (προαιρετικό)

Οδηγίες

  1. Για να φτιάξετε αυτή τη συνταγή για σουτζουκάκια πολίτικα, ξεκινήστε να ζυμώσετε όλα τα υλικά μαζί και αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα. Στη συνέχεια πλάθετε μακρουλά ορθογώνια σουτζουκάκια και τα τηγανίζετε σε λίγο λάδι μέχρι να ροδίσουν. Εναλλακτικά, για ένα πιο ελαφρύ πιάτο, ψήνετε τα σουτζουκάκια στο φούρνο στους 180C για περιπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  2. Για την προετοιμασία της σάλτσας ντομάτας για τα σουτζουκάκια, σοτάρετε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο. Προσθέτετε το λιωμένο σκόρδο και τσιγαρίζετε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Προσθέστε το κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί, τον πελτέ ντομάτας και τσιγαρίστε. Στη συνέχεια προσθέστε χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, το κύμινο, τον πελτέ, το φύλλο δάφνης, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μόλις η σάλτσα αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα.
  3. Προσθέστε στη σάλτσα τα σουτζουκάκια που έχετε τηγανίσει ή ψήσει στο φούρνο και ανακατεύετε απαλά, προσέχοντας να μην σπάσουν. Σιγοβράζουμε τα σουτζουκάκια για 15 λεπτά, για να απορροφήσουν όλες τις υπέροχες γεύσεις της σάλτσας ντομάτας.
  4. Σερβίρετε τα σουτζουκάκια ζεστά με ρύζι ή πουρέ και άφθονη σάλτσα ντομάτας. Καλή σας όρεξη!!