Εκτυπωση
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Συνταγή για Βασιλόπιτα κέικ (Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα με γλάσο)


Συστατικά

Κλιμακα

Για την βασιλόπιτα

  • 375 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 6 αυγά (χωρίστε τους κρόκους από το ασπράδι)
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανίλιες σκόνη)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 750γρ. αλεύρι που φουσκώνει, κοσκινισμένο

Για το γλάσο

  • 3 κούπες ζάχαρη άχνη
  • 3 κ.σ. ζεστό νερό ή γάλα
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανίλιες σκόνη)

Οδηγίες

  1. Για να ετοιμάσετε αυτή τη συνταγή για βασιλόπιτα κέικ, ξεκινήστε την ετοιμασία χωρίζοντας τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Στο μπολ του μίξερ βάλτε τα ασπράδια και προσθέστε μία πρέζα αλάτι. Προσέξτε να μην υπάρχει ίχνος νερού και να είναι καθαρά τα ασπράδια των αυγών, το σύρμα και το μπολ του μίξερ. Χτυπήστε τα ασπράδια με το μίξερ μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο και γυαλιστερό μείγμα το οποίο θα χύνεται στο μπολ αργά όταν σηκώνετε το σύρμα (μαρέγκα). Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα μπολ και αφήστε το στην άκρη.
  2. Με το μίξερ χτυπήστε για περίπου 20 λεπτά το βούτυρο με την ζάχαρη, μέχρι το βούτυρο να γίνει κρεμώδες και αφράτο. Προσθέστε τους κρόκους, έναν κάθε φορά, ενώ χτυπάτε, και περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί πριν προσθέσετε τον επόμενο. Προσθέστε τον χυμό πορτοκάλι, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γιαούρτι και συνεχίστε το χτύπημα στο μίξερ. Προσθέστε το 1/3 του κοσκινισμένου αλευριού και αναμείξτε στο χέρι χρησιμοποιώντας μία σπάτουλα μαρίζ. Προσθέστε το 1/3 της μαρέγκας και ανακατέψτε με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο αλεύρι και μαρέγκα (προσθέτοντας 1/3 του αλευριού και 1/3 της μαρέγκας κάθε φορά).
  3. Για να ψήσετε το κέικ βασιλόπιτα πρέπει να προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (ανάψτε τον στις αντιστάσεις). Αλείψτε με βούτυρο τον πάτο και τις εσωτερικές πλευρές ενός αντικολλητικού ταψιού (περίπου 32 εκ. διάμετρο), περάστε το με λίγο αλεύρι και τοποθετήστε το μείγμα. Βάλτε στη μέση όρθιο ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι, για να μην φουσκώσει πολύ στο κέντρο. Βάλτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο, στην χαμηλότερη σχάρα, χαμηλώστε τον φούρνο στους 175 βαθμούς και ψήστε για 50-60 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί ομοιόμορφα. Ελέγξτε αν η βασιλόπιτα είναι έτοιμη βυθίζοντας στην μέση μία οδοντογλυφίδα. Αν είναι καθαρή όταν τη βγάλετε τότε το κέικ σας είναι έτοιμο.
  4. Αφήστε την βασιλόπιτα να κρυώσει (αλλιώς θα σπάσει) και όταν κρυώσει αναποδογυρίστε την σε μια πιατέλα. Τυλίξτε ένα νόμισμα με αλουμινόχαρτο και βάλτε το μέσα στο κέικ. Αναποδογυρίστε την βασιλόπιτα σε μία πιατέλα σερβιρίσματος.
  5. Ετοιμάστε το γλάσο για την βασιλόπιτα. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε όλα τα υλικά και ανακατέψτε με μία σπάτουλα, μέχρι το γλάσο να είναι απαλό και γυαλιστερό. Προσθέστε λίγο ακόμα ζεστό νερό, αν δείτε πως χρειάζεται (το γλάσο πρέπει να είναι σαν ελαφριά κρέμα). Καλύψτε το πάνω μέρος της βασιλόπιτας με το γλάσο και απλώστε το ομοιόμορφα με την σπάτουλα. Μην ξεχάσετε να χαράξετε την χρονιά στην μέση του γλάσου. Απολαύστε!