Εκτυπωση
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Παστίτσιο συνταγή με Μπεσαμέλ

Συνταγή Παστίτσιο με κρεμώδη Μπεσαμέλ

  • Συνολικός Χρόνος: 1 hour 30 minutes

Συστατικά

Κλιμακα

Υλικά για τη βάση

  • 350 γρ. Μακαρόνια για παστίτσιo
  • 110 γρ. φέτα, σε τρίμα
  • 2 ασπράδια αυγών

Για τη σάλτσα κιμά

  • 700 γρ. Μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 κρεμμύδια, ψιλικομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 400 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 κ.σ. τοματοπελτέ
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2 γαρύφαλα
  • 1/4 της κούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

  • 120 γρ. αλεύρι
  • 120 γρ. βούτυρο
  • 900 ml γάλα πλήρες
  • 2 κρόκους αυγών
  • 100 γρ. παρμεζάνα η γραβιέρα τριμμένη
  • μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Οδηγίες

  1. Για την προετοιμασία αυτής της συνταγής για παστίτσιο, ξεκινήστε κάνοντας τη σάλτσα του κιμά. Ζεσταίνετε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε και ανακατέψτε το σκόρδο, τον ντοματοπελτέ και τον κιμά, σπαζοντάς τον με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε καλά. Σβήστε με το κόκκινο κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλο, το φύλλο δάφνης και την αλατοπιπερώστε. Φέρτε σε βρασμό, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε με το καπάκι για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να δέσει και να εξατμιστούν τα ζουμιά του. (Αφού έχει μαγειρευτεί ο κιμάς, αφαιρέστε τη δάφνη, το γαρύφαλλο και την κανέλα).
  2. Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ για το παστίτσιο. Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη κατσαρόλα για να λιώσετε το βούτυρο σε χαμηλή-μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς για να δημιουργηθεί μια πάστα. Προσθέστε το γάλα λίγο λίγο και σε σταθερή ροή, ενώ παράλληλα ανακατεύετε με το σύρμα. Αν η μπεσαμέλ δεν είναι αρκετά πηχτή, βράστε σε χαμηλή φωτιά, ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε. Αφαιρέστε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε τους κρόκους, το αλάτι, το πιπέρι, μια πρέζα μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί και ανακατέψτε καλά με το σύρμα.
  3. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά για το παστίτσιο 2-3 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίστε τα ζυμαρικά, προσθέστε τους κρόκους και το τυρί φέτα και ανακατέψτε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.
  4. Για αυτήν την συνταγή παστίτσιο θα χρειαστείτε ένα μεγάλο ταψί, περίπου 20*30 εκ. Βούτυρώστε τον πάτο και τις πλευρές του ταψιού. Στρώστε τα ζυμαρικά στον πάτο του ταψιού και από πάνω προσθέστε τον κιμά, ισίωνοντας με μια σπατουλα ώστε να πάει παντού. Πάνω απο τον κιμά αδειάστε τη μπεσαμέλ και στρώστε τη με μια σπάτουλα.
  5. Πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί και ψήστε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να κάνει μια όμορφη και λαχταριστή ρόδινη κρούστα. Αφήστε το παστίτσιο να κρυώσει για λίγο πριν από το σερβίρισμα. Καλή όρεξη!