Εκτυπωση
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Μελιτζάνες παπουτσάκια συνταγή (Παπουτσάκια με κιμά και μπεσαμέλ)

Μελιτζάνες παπουτσάκια συνταγή (Παπουτσάκια με κιμά και μπεσαμέλ)


Συστατικά

Κλιμακα
  • 5 μελιτζάνες φλάσκες
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 πουμαρό
  • 1 στικ κανέλας
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • 100γρ. κεφαλοτύρι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 23 κ.σουπ. ψιλοκομμένο μαιντανό

Για τη μπεσαμέλ

  • 100 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 900ml γάλα πλήρες
  • 2 κρόκους αυγών
  • μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Οδηγίες

  1. Για να προετοιμάσετε αυτή την πεντανόστινη συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια, κόψτε τις μελιτζάνες στη μέση και χαράξτε σταυρωτά τη σάρκα τους. Αλατίστε τις μελιτζάνες και τοποθετήστε σε ένα σουρωτήρι για περίπου μισή ώρα. Ξεπλύνετε τες με άφθονο νερό και στραγγίστε σε χαρτί κουζίνας.
  2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200C. Στρώστε ένα ταψί με λαδοκολλά και τοποθετήστε πάνω τις μελιτζάνες, με τη σάρκα προς τα πάνω (όπως στις φωτογραφίες). Αλατοπιπερώστε τες και ρίξτε λίγο ελαιόλαδο. Ψήστε τα μελιτζάνες για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Συνεχίστε με τη σάλτσα κιμά για τα παπουτσάκια. Ζεστάνετε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε και ανακατέψτε το σκόρδο, τον ντοματοπελτέ και τον κιμά, σπαζοντάς τον με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρετε καλά. Σβήστε με το κόκκινο κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλο, τη ρίγανη και αλατοπιπερώστε. Φέρτε σε βρασμό, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε με το καπάκι για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να δέσει και να εξατμιστούν τα ζουμιά του. Στο τέλος πρόσθεστε το τριμμένο τυρί και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. (Αφού έχει μαγειρευτεί ο κιμάς, αφαιρέστε το γαρύφαλλο και την κανέλα).
  4. Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ για τα παπουτσάκια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο σε χαμηλή-μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να δημιουργηθεί μια πάστα. Προσθέστε το γάλα λίγο λίγο, ενώ παράλληλα ανακατεύετε με το σύρμα. Αν η μπεσαμέλ δεν είναι αρκετά πηχτή, βράστε σε χαμηλή φωτιά, ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε. Βγαλτε απο τη φωτιά και προσθέστε τους κρόκους, αλάτοπίπερο, μια πρέζα μοσχοκάρυδο και ανακατέψτε καλά με το σύρμα.
  5. Στη συνέχεια θα “συναρμολογήσουμε” τα παπουτσάκια. Σε ένα ταψί τοποθετήστε πρώτα τις μελιτζάνες με τη φλούδα προς τα κάτω. Αφαιρέστε λίγη από τη σάρκα από τις μελιτζάνες για να χωρέσει η γέμιση. Ρίξτε πάνω από τις μελιτζάνες λίγο τριμμένο τυρί και στη συνέχεια γεμίστε τες με τη σάλτσα του κιμά. Απλώστε πάνω από τον κιμά τη μπεσαμέλ και πασπαλίστε με τριμμένο τυρί.
  6. Ψήστε τα παπουτσάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 20 λεπτα, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
  7. Σερβίρετε τις μελιτζάνες παπουτσάκια σαν ορεκτικό ή κυρίως πιάτο. Καλή σας απόλαυση!