Εκτυπωση
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Μελομακάρονα με σοκολάτα συνταγή

Συνταγή Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας


Συστατικά

Κλιμακα

Για τα μελομακάρονα

  • 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 500 γρ. αλεύρι (μαλακό)
  • 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας τριμμένη κανέλα
  • 1/3 κ.γλ. μοσχοκάρυδο (σκόνη)
  • 1/3 κ.γλ. γαρύφαλλο (σκόνη)
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλιες σκόνη)
  • 1/2 κ.σ. μαγειρική σόδα
  • 90 γρ. νερό
  • 125 γρ. ελαιόλαδο
  • 125 γρ. σπορέλαιο
  • 50 γρ. μέλι
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι

  • 300 γρ. νερό
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 2 στικ κανέλας
  • 1 πορτοκαλί κομμένο στη μέση
  • 3 γαρυφαλλα
  • 180 γρ. μέλι

Για το γαρνίρισμα

  • 500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (ή γάλακτος) σε κομματάκια)
  • 1.5 κ.σουπ. σπορέλαιο ή βούτυρο
  • τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο φιέ (προαιρετικά)

Οδηγίες

  1. Για να φτιάξετε αυτή τη συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα, ξεκινήστε ετοιμάζοντας πρώτα το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε όλα τα υλικά για το σιρόπι (εκτός του μελιού!), βάλτε το στην φωτιά και περιμένετε να αρχίσει ο βρασμός. Βράστε το σιρόπι για 3 με 4 λεπτά, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί τελείως και απομακρύνετε το σκεύος από την φωτιά. Ρίξτε το μέλι και ανακατέψτε. Αφήστε το σιροπι στην άκρη να κρυώσει καλα.
  2. Στη συνέχεια ετοιμάστε την ζύμη για τα μελομακάρονα. Σε ένα μπολ προσθέστε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα.
  3. Σε ένα άλλο μπολ προσθέστε τον χυμό του πορτοκαλιού, το κονιάκ, την ζάχαρη και τα αρωματικά (μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρύφαλλο, βανίλια). Στο τέλος προσθέστε και την μαγειρική σόδα και ανακατέψτε αμέσως τα υλικά για 5 με 10 δευτερόλεπτα, μέχρι τα υλικά να έχουν αναμειχθούν καλά και η μαγειρική σόδα να διαλυθεί και να αρχίσει να αφρίζει. Προσθέστε στο ίδιο μπολ το νερό, το λάδι, το ξύσμα του πορτοκαλιού και το μέλι και ανακατέψτε.
  4. Τώρα είναι η ώρα να ενώσετε τα δύο μείγματα. Προσθέστε το μείγμα αλευριού, σιμιγδαλιού και μπέικιν πάουντερ (από το 2ο βήμα) στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά από το 3ο βήμα και ξεκινήστε να πλάθετε τη ζύμη. Πλάστε την ζύμη για τα μελομακάρονα με τα χέρια σας, μέχρι τα υλικά να ενωθούν καλά και η ζύμη να είναι μαλακή και απαλή. Είναι πολύ σημαντικό να μην παιδέψετε πολύ τη ζύμη για να έχετε τα τέλεια μελομακάρονα. Ζυμώστε απαλά χρησιμοποιώντας τα χέρια σας μέχρι το αλεύρι να έχει απορροφηθεί από το μείγμα και η ζύμη να είναι πραγματικά μαλακή. Προσοχή να μην προσθέσετε παραπάνω αλεύρι από όσο λέει η συνταγή ειδάλλως τα μελομακάρονα θα βγουν σφιχτά.
  5. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώστε αντικολλητικό χαρτί σε δύο ταψιά και αρχίστε να πλάθετε τα μελομακάρονα. Τσιμπήστε ένα μέρος της ζύμης, περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού / 50 γρ. (ή μεγαλύτερο αν επιθυμείτε), και σχηματίστε με τις παλάμες σας τα μελομακάρονα σε μακρόστενο σχήμα, όπως ένα μικρό αυγό. Τοποθετήστε τα πάνω στο ταψί, πιέστε τα ελαφρώς στο επάνω μέρος με ένα πιρούνι και κάντε μικρές τρύπες (όχι μέχρι κάτω). Συνεχίστε να κάνετε το ίδιο και με την υπόλοιπη ζύμη.
  6. Βάλτε τα ταψιά με τα μελομακάρονα στον φούρνο και ψήστε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι τα μελομακάρονα να ροδίσουν και να έχουν ψηθεί καλά.
  7. Όταν βγάλετε τα μελομακάρονα από το φούρνο, βουτήξτε τα στο κρύο σιρόπι, και τα γυρίζετε με μία τρύπια κουτάλα για να απορροφήσουν το σιρόπι για περίπου 20 δευτερόλεπτα, αναλόγως πόσο σιροπιασμένα τα θέλετε. (Καλό είναι να τα σιροπιάζετε τα μελομακάρονα σε 2-3 παρτίδες) Αφαιρέστε τα μελομακάρονα με την τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε σε μια σχάρα.
  8. Ετοιμάστε τη σοκολάτα για την επικάλυψη. Λίωστε τη σοκολάτα σε κομματάκια και το βούτυρο (ή το λάδι) σε μπεν μαρί. Βουτύξτε ένα ένα τα μελομακάρονα στη σοκολάτα και τοποθετήστε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν. Αν θέλετε γαρνίρετε με τριμμένο καρύδι ή καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ.
  9. Τα μελομακάρονα διατηρούνται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου σε ένα αεροστεγές δοχείο. Θα τα απολαμβάνετε καθ’ όλη την διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων ημερών!