Συνταγή για τραγανά μελομακάρονα με σιμιγδάλι

Μελομακάρονα συνταγή - Τραγανά μελομακάρονα με σιμιγδάλι

Η παραδοσιακή συνταγή για τα πιο τραγανά μελομακάρονα με σιμιγδάλι και αρώματα πορτοκαλιού και κανέλας. Μια συνταγή για μελομακάρονα που σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσει. Ακόμα και αν δεν έχετε ξαναφτιάξει σπιτικά μελομακάρονα, ακολουθήστε τα μικρά μυστικά μας και θα σας πετύχουν με την πρώτη σας προσπάθεια.

Το σπίτι θα μυρίσει γαρύφαλο, κανέλα και πορτοκαλι και θα μπείτε μονομιάς στο κλίμα των Χριστουγέννων!

Μελομακάρονα Συνταγή- Μελομακάρονα με σιμιγδάλι, το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλύκισμα

Κάθε φορά που ετοιμάζω αυτην τη συνταγή για μελομακάρονα συνειδητοποιώ πως έρχονται τα Χριστούγεννα. Τα μελομακάρονα είναι ίσως τα πιο δημοφιλή Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και τα αρώματα τους και η γεύση τους προσδίδει σε κάθε σπίτι την γιορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων.

Αυτή η συνταγή για μελομακάρονα με σιμιγδάλι είναι πάρα πολύ εύκολη στην προετοιμασία της και σίγουρη επιτυχία που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας. Τα υλικά της συνταγής  βγάζουν περίπου 60 μελομακάρονα, αρκετά για να φάνε όλοι στο σπίτι. Σερβίρετε τα μελομακάρονα με έναν ζεστό καφέ και απολαύστε τα..

Όπως με όλες τις γιορτές στην Ελλάδα, τα Χριστούγεννα περιστρέφονται γύρω από το φαγητό! Αυτό σημαίνει πως αυτές οι γιορτινές ημέρες είναι οι κατάλληλες για να φτιάξετε παραδοσιακές Ελληνικές συνταγές, όπως κουραμπιέδες, βασιλόπιτα, δίπλες και φυσικά αυτά τα υπέροχα μικρά μελένια μπισκοτάκια, τα παραδοσιακά μελομακάρονα!

Τα μελομακάρονα είναι το απολύτως αγαπημένο μου Χριστουγεννιάτικο γλυκό. Και πως θα μπορούσε να μην είναι; Είναι απίστευτα μαλακά, ζουμερά και εύγευστα και βουτηγμένα σε πεντανόστιμο μελένιο σιρόπι.

Για ένα αυθεντικό τελείωμα, πασπαλίστε τα μελομακάρονα με τριμμένο καρύδι και μία πρέζα τριμμένη κανέλα και γαρύφαλλο. Με το που τα βάλετε στον φούρνο, το έντονο άρωμα από τα μπαχαρικά αναβιώνουν τις παιδικές σας αναμνήσεις.

Μελομάκαρονα Συνταγή – Όλα τα μυστικά για τα καλύτερα μελομακάρονα με σιμιγδάλι

Σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει κατά καιρούς να φτιάξετε μια συνταγή για μελομακάρονα που σας έδωσε κάποιος φίλος ή ψάξατε μόνοι σας, αλλά παρ’όλες τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνατε τα μελομακάρονα στην καλύτερη περίπτωση βγήκαν σκληρά, με πολύ έντονο το λάδι και δεν είχαν σιροπιαστεί καλά.

Ας δούμε λοιπόν μερικά μυστικά για να φτιάξετε μελομακάρονα τραγανά, αρωματικά και μελωμένα μέχρι μέσα.

Αρχικά είναι σημαντικό για τη ζύμη να χρησιμοποιήσετε μισό ελαιόλαδο και μισό σπορέλαιο. Αν βάλετε μόνο ελαιόλαδο τα μελομακάρονα θα γίνουν πολύ βαρια και με έντονη τη γεύση του λαδιού.

Σε αυτή τη συνταγή για μελομακάρονα με σιμιγδάλι, χρησιμοποιούμε αλεύρι μαλακό και σιμιγδάλι ψιλό. Το σιμιγδάλι κάνει τα μελομακάρονα πιο τραγανά στο δάγκωμα και βοηθάει να μην λασπώσουν.

Όταν δουλεύετε τη ζύμη για τα μελομακάρονα προσπαθήστε να μην την παραζυμώσετε για να μην βγάλει το λάδι της. Αν την παραζυμώσετε τα μελομακάρονα θα βγουν σκληρά. Ζυμώστε ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά.

Όταν πλάθετε τα μελομακάρονα προσπαθείστε να τα κάνετε περίπου το ίδιο μέγεθος, ώστε να ψηθούν και να σιροπιαστούν ομοιόμορφα. Για το σιρόπιασμα πολύ βασικό είναι να έχετε ετοιμάσει το σιρόπι πρώτα και να έχει κρυώσει εντελώς.

Στη συνέχεια αφού ψήσετε τα μελομακάρονα τα σιροπιάζετε σε δόσεις. Τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για περίπου 15 δευτερόλεπτα, ανάλογα πόσο σιροπιασμένα τα προτιμάτε.

Καλή σας επιτυχία!

Εκτυπωση
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Μελομακάρονα συνταγή - Τραγανά μελομακάρονα με σιμιγδάλι

Συνταγή για τραγανά μελομακάρονα με σιμιγδάλι


Συστατικά

Κλιμακα

Για τα μελομακάρονα

  • 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 500 γρ. αλεύρι (μαλακό)
  • 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας τριμμένη κανέλα
  • 1/3 κ.γλ. μοσχοκάρυδο (σκόνη)
  • 1/3 κ.γλ. γαρύφαλλο (σκόνη)
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλιες σκόνη)
  • 1/2 κ.σ. μαγειρική σόδα
  • 90 γρ. νερό
  • 125 γρ. ελαιόλαδο
  • 125 γρ. σπορέλαιο
  • 50 γρ. μέλι
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι

  • 300 γρ. νερό
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 2 στικ κανέλας
  • 1 πορτοκαλί κομμένο στη μέση
  • 3 γαρυφαλλα
  • 180 γρ. μέλι

Για το γαρνίρισμα

  • 200 γρ. τριμμένα καρύδια
  • Κανέλα σε σκόνη (προαιρετικό)
  • Γαρύφαλλο σε σκόνη (προαιρετικό)

Οδηγίες

  1. Για να φτιάξετε αυτή τη συνταγή για τραγανά μελομακάρονα με σιμιγδάλι, ξεκινήστε ετοιμάζοντας πρώτα το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε όλα τα υλικά για το σιρόπι (εκτός του μελιού!), βάλτε το στην φωτιά και περιμένετε να αρχίσει ο βρασμός. Βράστε το σιρόπι για 3 με 4 λεπτά, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί τελείως και απομακρύνετε το σκεύος από την φωτιά. Ρίξτε το μέλι και ανακατέψτε. Αφήστε το σιροπι στην άκρη να κρυώσει καλα.
  2. Στη συνέχεια ετοιμάστε την ζύμη για τα μελομακάρονα. Σε ένα μπολ προσθέστε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα.
  3. Σε ένα άλλο μπολ προσθέστε τον χυμό του πορτοκαλιού, το κονιάκ, την ζάχαρη και τα αρωματικά (μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρύφαλλο, βανίλια). Στο τέλος προσθέστε και την μαγειρική σόδα και ανακατέψτε αμέσως τα υλικά για 5 με 10 δευτερόλεπτα, μέχρι τα υλικά να έχουν αναμειχθούν καλά και η μαγειρική σόδα να διαλυθεί και να αρχίσει να αφρίζει. Προσθέστε στο ίδιο μπολ το νερό, το λάδι, το ξύσμα του πορτοκαλιού και το μέλι και ανακατέψτε.
  4. Τώρα είναι η ώρα να ενώσετε τα δύο μείγματα. Προσθέστε το μείγμα αλευριού, σιμιγδαλιού και μπέικιν πάουντερ (από το 2ο βήμα) στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά από το 3ο βήμα και ξεκινήστε να πλάθετε τη ζύμη. Πλάστε την ζύμη για τα μελομακάρονα με τα χέρια σας, μέχρι τα υλικά να ενωθούν καλά και η ζύμη να είναι μαλακή και απαλή. Είναι πολύ σημαντικό να μην παιδέψετε πολύ τη ζύμη για να έχετε τα τέλεια μελομακάρονα. Ζυμώστε απαλά χρησιμοποιώντας τα χέρια σας μέχρι το αλεύρι να έχει απορροφηθεί από το μείγμα και η ζύμη να είναι πραγματικά μαλακή. Προσοχή να μην προσθέσετε παραπάνω αλεύρι από όσο λέει η συνταγή ειδάλλως τα μελομακάρονα θα βγουν σφιχτά.
  5. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώστε αντικολλητικό χαρτί σε δύο ταψιά και αρχίστε να πλάθετε τα μελομακάρονα. Τσιμπήστε ένα μέρος της ζύμης, περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού / 40 γρ., και σχηματίστε με τις παλάμες σας τα μελομακάρονα σε μακρόστενο σχήμα, όπως ένα μικρό αυγό. Τοποθετήστε τα πάνω στο ταψί, πιέστε τα ελαφρώς στο επάνω μέρος με ένα πιρούνι και κάντε μικρές τρύπες (όχι μέχρι κάτω). Συνεχίστε να κάνετε το ίδιο και με την υπόλοιπη ζύμη.
  6. Βάλτε τα ταψιά με τα μελομακάρονα στον φούρνο και ψήστε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι τα μελομακάρονα να ροδίσουν και να έχουν ψηθεί καλά.
  7. Όταν βγάλετε τα μελομακάρονα από το φούρνο, βουτήξτε τα στο κρύο σιρόπι, και τα γυρίζετε με μία τρύπια κουτάλα για να απορροφήσουν το σιρόπι για περίπου 20 δευτερόλεπτα, αναλόγως πόσο σιροπιασμένα τα θέλετε. (Καλό είναι να τα σιροπιάζετε τα μελομακάρονα σε 2-3 παρτίδες) Αφαιρέστε τα μελομακάρονα με την τρύπια κουτάλα, τοποθετήστε τα σε μία πιατέλα και στολίστε τα με το τριμμένο καρύδι.
  8. Τα μελομακάρονα διατηρούνται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου σε ένα αεροστεγές δοχείο. Θα τα απολαμβάνετε καθ’ όλη την διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων ημερών.

Φωτογραφίες συνταγης:

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μου κάνει εντύπωση που δεν έχει σχόλια αυτή η συνταγή.Την έφτιαξα κατά γράμμα και φάγαμε τα καλύτερα μελομακάρονα.Είχαν ωραίο χρώμα ήταν μελωμένα όσο έπρεπε και πιστεύω πως το σιμιγδάλι έκανε τη διαφορά.Ευχαριστώ πολύ και Καλή Χρονιά!

  2. Ποιος Άκης πετρετζικης..έκανα πρώτη φορά στην ζωή μου μελομακαρονα με αυτή την συνταγή και δεν πιστεύω πόσο καλά βγήκαν! Τέλειο άρωμα, υφή αφράτη που λιώνει στο στόμα αλλά κρατιέται στο σχήμα, τελειο σιρόπι γενικά αψογα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ