Παραδοσιακό Παστίτσιο συνταγή (Παστίτσιο με κιμά και κρεμώδη Μπεσαμέλ)

Παστίτσιο συνταγή με Μπεσαμέλ

Συνταγή για Παστίτσιο με κιμά και μπεσαμέλ – Ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο

Το πιο νόστιμο ελληνικό παραδοσιακό παστίτσιο που έχετε δοκιμάσει ποτέ! Ζουμερό, κρεμώδες και απλα πεντανόστιμο! Και τώρα με αυτήν αναλυτική συνταγή για παστίτσιο με κιμά και μπεσαμέλ μπορείτε και σεις να φτιάξετε το δικό σας παστίτσιο εύκολα και γρήγορα κα να το πετύχετε με την πρώτη σας προσπάθεια.

Για την ελληνική παραδοσιακή συνταγή για παστίτσιο συνδιάζονται στρώσεις από χοντρά μακαρόνια, ζουμερό κιμά, μαγειρεμένο μέσα σε σάλτσα ντομάτας και πλούσια, βελούδινη μπεσαμέλ. Και όλα αυτά απογειώνονται από γήινα μυρωδικά και μπαχαρικά.

Συνταγή για παραδοσιακό Παστίτσιο σε 3 βήματα

Αυτή η συνταγή για παστίτσιο συνοψίζεται σε τρία απλά βήματα, που θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε το πιο νόστιμο παστίτσιο από την πρώτη σας προσπάθεια. Τα βήματα αυτά αναλύουμε παρακάτω με λεπτομέρεια και ουσιαστικά είναι να ετοιμάσετε τη σάλτσα του κιμά, να φτιάξετε τη μπεσαμελ και να φτιάξετε τη βάση του παστίτσιου με τα μακαρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι για την προετοιμασιά θα χρειαστεί να λερώσετε μερικά σκεύη και κατσαρόλες, αλλά το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα αξίζει τον κόπο και την προσπάθεια!

Παραδοσιακό παστίτσιο με κιμά και μπεσαμέλ – Προετοιμάστε τον κιμά

Για αυτή την παραδοσιακή συνταγή για παστίτσιο χρησιμοποιούμε για την σάλτσα του κιμά δύο αρωματικά μπαχαρικά , την κανέλα και το γαρύφαλο, τα οποία δίνουν πολύ χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση στο παστίτσιο. 

Για να προετοιμάσετε τη σάλτσα του κιμά σοτάρετε τον κιμά σε ελαιόλαδο, αρωματισμένο με κρεμμύδια και σκόρδο και στη συνέχεια σιγοβράζετε στο κόκκινο κρασί και στη σάλτσα ντομάτας.

Ο τοματοπελτές δίνει σώμα και καλύτερη υφή στη σάλτσα. Αφήστε τον κιμά να σιγοβράσει για αρκετή ώρα για να ανακατευτούν όμορφα όλες οι γέυσεις.

Παραδοσιακό παστίτσιο με κιμά και μπεσαμέλ – Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ

Για να πετύχετε την πιο βελούδινη μπεσαμέλ, προσθέστε το χλιαρό γάλα στο ρου λίγο λίγο ανακατεύοντας συνεχώς. Η τέλεια μπεσαμέλ για το παστίτσιο σας θα πρέπει να είναι λεία, χωρίς σβόλους και κρεμώδης.

Το μυστικό είναι να την ανακατεύετε συνεχώς και να προσθέτετε το γάλα σιγά σιγά, ετσι ώστε το αλεύρι να απορροφά το γάλα και να μην σβολιάσει. Μαγειρέψτε τη μπεσαμέλ σε μέτρια-χαμηλή φωτιά για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας και να μην καεί. Αφήστε τη όμως αρκετή ώρα στη φωτιά μέχρι να μην μπορείτε να γευτείτε το αλεύρι.

Παραδοσιακό παστίτσιο με κιμά και μπεσαμέλ –  Ετοιμάστε τα ζυμαρικά

Για το παραδοσιακό παστίτσιο χρησιμοποιούνται χοντρά μακαρόνια (με τρύπα). Μπορείτε όμως αν θέλετε να τα αντικαταστήσετε με πέννες ή ριγκατόνι. Τα ζυμαρικά σε αυτήν την συνταγή για παστίτσιο αναμειγνύονται με τυρί φέτα, δίνοντας έτσι μια πιο αλμυρή και πικάντικη νότα.

Τα ζυμαρικά για το παστίτσιο πρέπει να μαγειρευτούν 2-3 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας, καθώς θα μαγειρευτούν και μετά μέσα στον φούρνο. Οπότε αν τα παραβράσετε θα γίνουν πολύ μαλακά, κάτι που δεν θέλουμε.

Παρ’όλο που θα είναι πραγματικά δύσκολο… Θα πρέπει να περιμένετε το παστίτσιο να κρυώσει για λίγο πριν το κόψετε σε κομμάτια.

Δοκιμάστε λοιπόν αυτήν την παραδοσιακή συνταγή παστίτσιο και ενθουσιάστε την οικογένεια και τους φίλους σας με αυτό το λαχταριστό, χορταστικό παραδοσιακό πιάτο! Καλή σας απόλαυση!

Εκτυπωση
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Παστίτσιο συνταγή με Μπεσαμέλ

Συνταγή Παστίτσιο με κρεμώδη Μπεσαμέλ

  • Συνολικός Χρόνος: 1 hour 30 minutes

Συστατικά

Κλιμακα

Υλικά για τη βάση

  • 350 γρ. Μακαρόνια για παστίτσιo
  • 110 γρ. φέτα, σε τρίμα
  • 2 ασπράδια αυγών

Για τη σάλτσα κιμά

  • 700 γρ. Μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 κρεμμύδια, ψιλικομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 400 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 κ.σ. τοματοπελτέ
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2 γαρύφαλα
  • 1/4 της κούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

  • 120 γρ. αλεύρι
  • 120 γρ. βούτυρο
  • 900 ml γάλα πλήρες
  • 2 κρόκους αυγών
  • 100 γρ. παρμεζάνα η γραβιέρα τριμμένη
  • μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Οδηγίες

  1. Για την προετοιμασία αυτής της συνταγής για παστίτσιο, ξεκινήστε κάνοντας τη σάλτσα του κιμά. Ζεσταίνετε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε και ανακατέψτε το σκόρδο, τον ντοματοπελτέ και τον κιμά, σπαζοντάς τον με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε καλά. Σβήστε με το κόκκινο κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλο, το φύλλο δάφνης και την αλατοπιπερώστε. Φέρτε σε βρασμό, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε με το καπάκι για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να δέσει και να εξατμιστούν τα ζουμιά του. (Αφού έχει μαγειρευτεί ο κιμάς, αφαιρέστε τη δάφνη, το γαρύφαλλο και την κανέλα).
  2. Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ για το παστίτσιο. Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη κατσαρόλα για να λιώσετε το βούτυρο σε χαμηλή-μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς για να δημιουργηθεί μια πάστα. Προσθέστε το γάλα λίγο λίγο και σε σταθερή ροή, ενώ παράλληλα ανακατεύετε με το σύρμα. Αν η μπεσαμέλ δεν είναι αρκετά πηχτή, βράστε σε χαμηλή φωτιά, ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε. Αφαιρέστε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε τους κρόκους, το αλάτι, το πιπέρι, μια πρέζα μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί και ανακατέψτε καλά με το σύρμα.
  3. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά για το παστίτσιο 2-3 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίστε τα ζυμαρικά, προσθέστε τους κρόκους και το τυρί φέτα και ανακατέψτε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.
  4. Για αυτήν την συνταγή παστίτσιο θα χρειαστείτε ένα μεγάλο ταψί, περίπου 20*30 εκ. Βούτυρώστε τον πάτο και τις πλευρές του ταψιού. Στρώστε τα ζυμαρικά στον πάτο του ταψιού και από πάνω προσθέστε τον κιμά, ισίωνοντας με μια σπατουλα ώστε να πάει παντού. Πάνω απο τον κιμά αδειάστε τη μπεσαμέλ και στρώστε τη με μια σπάτουλα.
  5. Πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί και ψήστε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να κάνει μια όμορφη και λαχταριστή ρόδινη κρούστα. Αφήστε το παστίτσιο να κρυώσει για λίγο πριν από το σερβίρισμα. Καλή όρεξη!

Φωτογραφίες συνταγης:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ