Συνταγή Παστίτσιο με Κρεμώδη Μπεσαμέλ

0
4287
Συνταγή Παστίτσιο με Kρεμώδη Μπεσαμέλ

Το πιο νόστιμο ελληνικό παραδοσιακό παστίτσιο που έχετε δοκιμάσει ποτέ! Για την ελληνική παραδοσιακή συνταγή του παστίτσιου συνδιάζονται πλούσιες στρώσεις από ζουμερό κιμά, μαγειρεμένο μέσα σε σάλτσα ντομάτας, μακαρόνια και κρεμώδη μπεσαμέλ. Και όλα αυτά συμπληρώνονται από γήινα μυρωδικά και μπαχαρικά που απογειώνουν τη γεύση και ξαφνιάζουν ευχάριστα τον ουρανίσκο σας! Ποιος μπορεί να αντισταθεί..; Και τώρα με αυτή την βήμα προς βήμα συνταγή παστίτσιο μπορείτε και σεις να φτιάξετε το δικό σας παστίτσιο εύκολα και γρήγορα! Εμπρός λοιπόν περιποιηθείτε τον εαυτό σας με αυτή τη μικρή αμαρτία!

Συνταγή για παστίτσιο σε 3 απλά βήματα

Μετά από διάφορους πειραματισμούς έχουμε συγκεντρώσει τα σημεία-κλειδιά για ένα επιτυχημένο παστίτσιο σε τρία εύκολα βήματα για να φτιάξετε το πιο νόστιμο παστίτσιο από την πρώτη σας προσπάθεια. Τα βήματα αυτά που θα αναλύσουμε παρακάτω με λεπτομέρεια είναι να προετοιμάσετε τη σάλτσα του κιμά, να φτιάξετε τη μπεσαμελ και να φτιάξετε τη βάση του παστίτσιου με τα μακαρόνια. Για κάθε βήμα θα χρειαστεί να λερώσετε μερικές κατσαρόλες και σκεύη, αλλά το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα θα σας αποζημιώσει!

Συνταγή για παστίτσιο – Προετοιμάστε τη σάλτσα κιμά

Το ελληνικό παραδοσικό παστίτσιο οφείλει την πλούσια γεύση του στα δύο αρωματικά μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στη σάλτσα του κιμά, την κανέλα και το γαρύφαλο, τα οποία δίνουν πολύ χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση στο παστίτσιο.
Για να προετοιμάσετε τη σάλτσα του κιμά σοτάρετε τον κιμά σε ελαιόλαδο, αρωματισμένο με κρεμμύδια και σκόρδο και στη συνέχεια σιγοβράζετε στο κόκκινο κρασί και στη σάλτσα ντομάτας. Αφήστε τον κιμά να σιγοβράσει για να ανακατευτούν όμορφα οι γέυσεις.

Συνταγή Παστίτσιο – Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ

Για να πετύχετε τη τέλεια υφή για τη σάλτσα μπεσαμέλ σας, προσθέστε το γάλα (κατά προτίμηση χλιαρό) λίγο λίγο ανακατεύοντας συνεχώς. Η τέλεια μπεσαμέλ για το παστίτσιο σας θα πρέπει να είναι λεία και κρεμώδης. Το μυστικό είναι να ανακατεύετε τη μπεσαμέλ συνεχώς και να αφήνετε κάθε φορά το αλεύρι να απορροφήσει το γάλα, έτσι ώστε να μην σβολιάσει. Μαγειρέψτε τη μπεσαμέλ σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για να μην καεί και να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας, αλλά να είστε προσεκτικοί να τη μαγειρέψετε αρκετά, ώστε να μην μπορείτε να γευτείτε το αλεύρι.

Συνταγή Παστίτσιο – Ετοιμάστε τα ζυμαρικά

Η βάση ζυμαρικών για αυτήν την συνταγή για παστίτσιο αναμειγνύεται με τυρί φέτα, δίνοντας μια πιο πικάντικη νότα στη γεύση του. Να είστε προσεκτικοί για να μαγειρέψετε τα ζυμαρικά για το παστίτσιο 2-3 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας, καθώς θα μαγειρευτούν μετά και στον φούρνο. Παρ’όλο που θα είναι πραγματικά δύσκολο .. θα πρέπει να περιμένετε το παστίτσιο να κρυώσει για λίγο πριν το κόψετε σε κομμάτια.

Εμπρός λοιπόν, δοκιμάστε αυτή τη παραδοσιακή συνταγή Παστίτσιο και καταπλήξτε τους φίλους και την οικογένειά σας με αυτό το έξτρα νόστιμο και χορταστικό πιάτο!

Συνταγή Παστίτσιο με κρεμώδη Μπεσαμέλ
Save RecipeSave Recipe

Συστατικά

    Υλικά για τη βάση
  • 350 γρ. Μακαρόνια για παστίτσιo
  • 110 γρ. φέτα, σε τρίμα
  • 2 ασπράδια αυγών
  • Για τη σάλτσα κιμά
  • 700 γρ. Μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 κρεμμύδια, ψιλικομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 400 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 κ.σ. τοματοπελτέ
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2 γαρύφαλα
  • 1/4 της κούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη μπεσαμέλ
  • 120 γρ. αλεύρι
  • 120 γρ. βούτυρο
  • 900 ml γάλα πλήρες
  • 2 κρόκους αυγών
  • 100 γρ. παρμεζάνα η γραβιέρα τριμμένη
  • μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Οδηγίες

  1. Για την προετοιμασία αυτής της συνταγής για παστίτσιο, ξεκινήστε κάνοντας τη σάλτσα του κιμά. Ζεσταίνετε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε και ανακατέψτε το σκόρδο, τον ντοματοπελτέ και τον κιμά, σπαζοντάς τον με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε καλά. Σβήστε με το κόκκινο κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλο, το φύλλο δάφνης και την αλατοπιπερώστε. Φέρτε σε βρασμό, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε με το καπάκι για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να δέσει και να εξατμιστούν τα ζουμιά του. (Αφού έχει μαγειρευτεί ο κιμάς, αφαιρέστε τη δάφνη, το γαρύφαλλο και την κανέλα).
  2. Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ για το παστίτσιο. Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη κατσαρόλα για να λιώσετε το βούτυρο σε χαμηλή-μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς για να δημιουργηθεί μια πάστα. Προσθέστε το γάλα λίγο λίγο και σε σταθερή ροή, ενώ παράλληλα ανακατεύετε με το σύρμα. Αν η μπεσαμέλ δεν είναι αρκετά πηχτή, βράστε σε χαμηλή φωτιά, ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε. Αφαιρέστε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε τους κρόκους, το αλάτι, το πιπέρι, μια πρέζα μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί και ανακατέψτε καλά με το σύρμα.
  3. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά για το παστίτσιο 2-3 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίστε τα ζυμαρικά, προσθέστε τους κρόκους και το τυρί φέτα και ανακατέψτε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.
  4. Για αυτήν την συνταγή παστίτσιο θα χρειαστείτε ένα μεγάλο ταψί, περίπου 20*30 εκ. Βούτυρώστε τον πάτο και τις πλευρές του ταψιού. Στρώστε τα ζυμαρικά στον πάτο του ταψιού και από πάνω προσθέστε τον κιμά, ισίωνοντας με μια σπατουλα ώστε να πάει παντού. Πάνω απο τον κιμά αδειάστε τη μπεσαμέλ και στρώστε τη με μια σπάτουλα.
  5. Πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί και ψήστε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να κάνει μια όμορφη και λαχταριστή ρόδινη κρούστα. Αφήστε το παστίτσιο να κρυώσει για λίγο πριν από το σερβίρισμα. Καλή όρεξη!
7.8.1.0
2
http://www.tastycooking.gr/recipe/syntagi-pastitsio-bechamel/

Φωτογραφίες συνταγης:

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here