Παραδοσιακός Μουσακάς συνταγή (Μουσακάς με πατάτες και μελιτζάνες)

Συνταγή για Μουσακά με πατάτες και μελιτζάνες – Ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο

Ένα πραγματικά θρυλικό ελληνικό πιάτο! Κρεμώδες, ζουμερό και πεντανόστιμο. Και τώρα με αυτή την βήμα προς βήμα συνταγή για μουσακά με πατάτες και μελιτζάνες μπορείτε και σεις να φτιάξετε το δικό σας μουσακά εύκολα και γρήγορα! Εμπρός λοιπόν περιποιηθείτε τον εαυτό σας με αυτή τη μικρή αμαρτία!

Για την ελληνική παραδοσιακή συνταγή μουσακά συνδιάζονται πλούσιες στρώσεις από ζουμερό κιμά, μαγειρεμένο μέσα σε σάλτσα ντομάτας, μακαρόνια και κρεμώδη μπεσαμέλ. Και όλα αυτά συμπληρώνονται από γήινα μυρωδικά και μπαχαρικά που απογειώνουν τη γεύση και ξαφνιάζουν ευχάριστα τον ουρανίσκο σας!

Ποιος μπορεί να αντισταθεί..; Εμπρός λοιπόν περιποιηθείτε τον εαυτό σας με αυτή τη μικρή αμαρτία!

Συνταγή για παραδοσιακό Μουσακά σε 3 απλά βήματα

Μετά από διάφορους πειραματισμούς έχουμε συγκεντρώσει τα σημεία-κλειδιά για τον καλύτερο μουσακά σε τρία εύκολα βήματα για να τον πετύχετε με τη πρώτη σας προσπάθεια.

Τα βήματα αυτά που θα αναλύσουμε παρακάτω με λεπτομέρεια είναι να προετοιμάσετε τη σάλτσα του κιμά, να φτιάξετε τη μπεσαμελ και να φτιάξετε τη βάση του μουσακά με πατάτες και μελιτζάνες.

Για κάθε βήμα θα χρειαστεί να λερώσετε μερικές κατσαρόλες και σκεύη, αλλά το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα θα σας αποζημιώσει!

Παραδοσιακός Μουσακάς με πατάτες και μελιτζάνες – Ετοιμάστε τη σάλτσα κιμά

Για αυτή τη συνταγή για παραδοσιακό μουσακά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κιμά αρνίσιο και μοσχαρίσιο. Αν θέλετε μια πιο ελαφριά εκδοχή και δεν σας αρέσει η έντονη γεύση του αρνιού, τότε χρησιμοποιήστε μόνο μοσχαρίσιο κιμά ή ανάμεικτο με χοιρινό.

Για να προετοιμάσετε τη σάλτσα του κιμά για τον μουσακά σοτάρετε τον κιμά σε ελαιόλαδο, αρωματισμένο με κρεμμύδια και σκόρδο και στη συνέχεια σιγοβράστε στο κόκκινο κρασί και στη σάλτσα ντομάτας.

Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στη σάλτσα του κιμά για τη συνταγή του παραδοσιακού μουσακά, θα αρωματίσουν το κρέας και θα δώσουν πολύ χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση στο μουσακά. Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για να ανακατευτούν όμορφα οι γέυσεις.

Παραδοσιακός Μουσακάς με πατάτες και μελιτζάνες – Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ

Η κρεμώδης μπεσαμέλ για τον μουσακά είναι το πιο σημανικό και ίσως το πιο δύσκολο βήμα. Για να πετύχετε τη τέλεια υφή για τη μπεσαμέλ σας, προσθέστε το γάλα (κατά προτίμηση χλιαρό) λίγο λίγο ανακατεύοντας συνεχώς.

Η τέλεια μπεσαμέλ για τον μουσακά σας θα πρέπει να είναι λεία και κρεμώδης. Το μυστικό είναι να ανακατεύετε τη μπεσαμέλ συνεχώς και να αφήνετε κάθε φορά το αλεύρι να απορροφήσει το γάλα, έτσι ώστε να μην σβολιάσει.

Μαγειρέψτε τη μπεσαμέλ σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για να μην καεί και να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας, αλλά να είστε προσεκτικοί να τη μαγειρέψετε αρκετά, ώστε να μην μπορείτε να γευτείτε το αλεύρι.

Παραδοσιακός μουσακάς με πατάτες και μελιτζάνες – Ετοιμάστε τα λαχανικά

Για τη βάση του μουσακά συνήθως χρησιμοποιούμε μελιτζάνες ή στρώσεις από πατάτες και μελιτζάνες. Για τον παραδοσιακό μουσακά οι πατάτες και οι μελιτζάνες τηγανίζονται σε μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, αλλά για μία πιο ελαφριά εκδοχή δοκιμάστε να τα ψήσετε στο φούρνο με λίγο ελαίολαδο για περίπου 20 λεπτά.

Μερικές μελιτζάνες μπορεί να πικρίζουν, οπότε είναι σημαντικό να τις ξεπικρίσετε πριν τις μαγειρέψετε. Αλατίστε τες και αφήστε τες για μισή ώρα σε ενα σουρωτήρι.

Εμπρός λοιπόν, δοκιμάστε αυτή τη παραδοσιακή συνταγή μουσακά και μαγέψτε τους φίλους και την οικογένειά σας με αυτό το πεντανόστιμο και χορταστικό πιάτο!

Εκτυπωση
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Παραδοσιακός Μουσακάς συνταγή (Μουσακάς με πατάτες και μελιτζάνες)


Συστατικά

Κλιμακα

Για τη βάση

  • 34 μελιτζάνες
  • 34 πατάτες
  • λάδι για τηγάνισμα

Για τον κιμά

  • 750γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια
  • 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 πρέζα κανέλα ή 1 στικ κανέλας
  • ¼ της κούπας ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ

  • 900ml γάλα (3 και ¾ της κούπας)
  • 120γρ. βούτυρο
  • 120γρ. αλεύρι
  • μια πρέζα μοσχοκαρύδο
  • 2 κρόκους αυγών
  • 100γρ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, τριμμένη

Οδηγίες

  1. Για να φτιάξετε αυτή τη συνταγή για παραδοσιακό μουσακά, ξεκινήστε ετοιμάζοντας τις μελιτζάνες και τις πατάτες. Αφαιρέστε το κοτσάνι και κόψτε τες σε ροδέλες περίπου 1εκ. σε πάχος. Αλατίστε, βάλτε τες σε ένα σουρωτήρι και αφήστε γαι 30 λεπτά. Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε σε ροδέλες 1εκ. σε πάχος.
  2. Ξεπλύνετε τις μελιτζάνες με μπόλικο νερο και στίψτε με τα χέρια σας να φύγουν τα πολλά νερά. Στεγνώστε τες με λίγο χαρτί και τηγανίστε σε άφθονο λάδι μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Βαλτε τις μελιτζάνες σε απορροφητικό χαρτί . Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε σε ροδέλες 1εκ. σε πάχος. Τηγανίστε σε άφθονο λάδι και αφήστε σε απορροφητικό χαρτί. Για μια πιο ελαφριά εκδοχή του παραδοσιακού μουσακά, ραντίστε τις μελιτζάνες και τις πατάτες με λάδι και αλατίστε και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C μέχρι να μισομαλακώσουν.
  3. Συνεχίστε με τη σάλτσα κιμά για τον μουσακά. Ζεστάνετε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε και ανακατέψτε το σκόρδο, τον ντοματοπελτέ και τον κιμά, σπαζοντάς τον με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρετε καλά. Σβήστε με το κόκκινο κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλο, το φύλλο δάφνης και την αλατοπιπερώστε. Φέρτε σε βρασμό, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε με το καπάκι για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να δέσει και να εξατμιστούν τα ζουμιά του. (Αφού έχει μαγειρευτεί ο κιμάς, αφαιρέστε τη δάφνη, το γαρύφαλλο και την κανέλα).
  4. Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ για τον μουσακά. Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη κατσαρόλα για να λιώσετε το βούτυρο σε χαμηλή-μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς για να δημιουργηθεί μια πάστα. Προσθέστε το γάλα λίγο λίγο και σε σταθερή ροή, ενώ παράλληλα ανακατεύετε με το σύρμα. Αν η μπεσαμέλ δεν είναι αρκετά πηχτή, βράστε σε χαμηλή φωτιά, ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε. Αφαιρέστε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε τους κρόκους, το αλάτι, το πιπέρι, μια πρέζα μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί και ανακατέψτε καλά με το σύρμα.
  5. Για αυτή τη συνταγή για μουσακά με πατάτες και μελιτζάνες θα χρειαστείτε ένα μεγάλο ταψί, περίπου 25*35. Βουτυρώστε τον πάτο και τα πλαινά του ταψιού και βάλτε στον πάτο μια στρώση από πατάτες, στριμωχτά, να μη μείνουν κενά. Από πάνω βάλτε μια στρώση μελιτζάνες και πασπαλίστε με λίγη γραβιέρα τριμμένη. Αδειάστε τον κιμά από πάνω και ισιώστε να πάει παντού. Περιχύστε με την μπεσαμέλ και πασπαλίστε με τριμμένο τυρί. Εάν προτιμάτε μπορείτε να φτιάξετε τον μουσακά μόνο με μελιτζάνες, χωρίς πατάτες. Σε αυτή τη περίπτωση χρησιμοποιήστε 6 μελιτζάνες και βάλτε μια στρώση μελιτζάνες, μια κιμά, μια δεύτερη στρώση μελιτζάνες και τη μπεσαμέλ.
  6. Ψήστε τον μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά περίπου, εώς ότου σχηματίστει ροδοκόκκινη κρούστα. Πριν κόψετε τον μουσακά σε κομμάτια αφήστε να κρυώσει για μισή με μια ώρα. Καλή σας όρεξη!

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όταν βάλεις στην μπεσαμέλ τυρί τότε ο μουσακάς σκυλοβρωμάει και δεν τρώγεται με τίποτα. Αυτοί που μαγειρεύουν έτσι δεν έχουν ιδέα από μαγειρική και ούτε που δοκιμάζουν αυτά που φτιάχνουν.

  2. Νομιζω πως εχετε αναγραψει δυο φορες το βουτυρο και λειπει το αλευρι απ τη νπεσανελ, αρα να υποθεσουμε οτι χρειαζονται 120 γρ. αλευρι και αντιστοιχα βουτυρο?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ