Παραδοσιακό κανταΐφι σιροπιαστό με καρύδια συνταγή

Παραδοσιακό κανταΐφι σιροπιαστό με καρύδια συνταγή

Χρυσαφένιο, τραγανό και απίστευτα ζουμερό! Μια βήμα προς βήμα συνταγή για παραδοσιακό σιροπιαστό κανταΐφι με καρύδια για να το πετύχετε με την πρώτη σας προσπάθεια!

Το κανταΐφι είναι ένα κλασσικό πεντανόστιμο γλυκό που ανήκει στην κατηγορία των σιροπιαστών γλυκών, στα οποία εμείς οι Έλληνες έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία. Το παραδοσιακό σιροπιαστό κανταΐφι φτιάχνεται με χοντροκομμένα καρύδια και μερικές φορές προσθέτονται στη γέμισή του και άλλοι ξηροί καρποί όπως φυστίκια Αιγίνης.

Η γέμιση αρωματίζεται με κανέλα και γαρύφαλλο και γύρω της τυλίγεται τραγανό βουτυρωμένο κανταΐφι. Στο τέλος το κανταΐφι σιροπιάζεται με πλούσιο αρωματικό σιρόπι με φλούδες λεμονιού και κανέλα. Ένα καταπληκτικό γλυκό που ενώ ακούγεται πολύπλοκο, είναι σχετικά απλό στην εκτέλεσή του, αρκεί να ακολουθήσετε τη συνταγή βήμα προς βήμα. (Δείτε και τις φωτογραφίες στο τέλος της συνταγής).

Συνταγή για παραδοσιακό κανταΐφι σιροπιαστό με καρύδια – Όλα τα μυστικά

Αυτή η εύκολη σε εκτέλεση συνταγή για κανταΐφι συνοψίζεται σε τρία κύρια στάδια: απλώνετε το κανταΐφι, ετοιμάζετε την γέμιση και ετοιμάζετε το αρωματικό σιρόπι. Το κλειδί της επιτυχίας για το πιο νόστιμο και αρωματικό κανταΐφι είναι να χρησιμοποιήσετε φρέσκο και καλής ποιότητας βούτυρο για να βουτυρώσετε το φύλλο. Το παραδοσιακό κανταΐφι φτιάχνετε με βούτυρο γάλακτος από εξαιρετικής ποιότητας αγελαδινό γάλα.

Ετοιμάστε το φύλλο για το κανταΐφι

Είναι πολύ σημαντικό να βγάλετε το κανταΐφι από την κατάψυξη από το προηγούμενο βράδυ και να το βάλετε στο ψυγείο να ξεπαγώσει. Αν το βγάλετε σε θερμοκρασία δωματιού να ξεπαγώσει είναι πιθανό το νερό να χαλάσει η υφή του και επομένως να είναι πιο δύσκολο να δουλευτεί και να μην γίνει τραγανό όταν ψηθεί.

Σε όλα τα γλυκά που ετοιμάζετε με φύλλο κανταΐφι, όπως αυτή η συνταγή για παραδοσιακό σιροπιαστό κανταΐφι, το μυστικό για τραγανό κανταΐφι βρίσκεται στην διαδικασία που το ξάνουμε, καθώς πρέπει να δουλευτεί αρκετά, ώστε να ανοίξει και να αφρατέψει.

Το να δουλέψετε επιτυχώς το κανταΐφι θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς ξεραίνεται εύκολα, οπότε στο μεταξύ το σκεπάζουμε με μια πετσέτα ραντισμένη με νερό. Προθερμάνετε τον φούρνο λίγο νωρίτερα, έτσι ώστε όταν το κανταΐφι είναι έτοιμο να το βάλετε κατευθείαν να ψηθεί. 

Όταν βουτυρώνετε το κανταΐφι, βάλτε αρκετό βούτυρο για να μπορέσει να ψηθεί καλά και να τραγανίσει και για έξτρα γεύση.

Ετοιμάστε το σιρόπι για το κανταΐφι

Για να πετύχετε την τέλεια υφή για το σιρόπι στο κανταΐφι, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανακατεύετε το σιρόπι ενώ βράζει. Αφήστε την ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς στο καυτό νερό και τραβήξτε το κατσαρολάκι από την φωτιά.

Για το τέλειο κανταΐφι: τραγανό φύλλο και τρόπος σιροπιάσματος πάνε πακέτο! Για να το πετύχετε βεβαιωθείτε πως το σιρόπι σας έχει κρυώσει εντελώς και το κανταΐφι είναι καυτό, όπως βγήκε από το φούρνο.

Πάντα σιροπιάζετε με μια κουτάλα, αργά, πάνω από το καυτό κανταΐφι, περιμένοντας να απορροφηθεί κάθε κουταλιά από το σιρόπι ομοιόμορφα. Αν και θα είναι δύσκολο να αντισταθείτε… Περιμένετε να κρυώσει το κανταΐφι πριν το κόψετε και το σερβίρετε.

Τι περιμένετε λοιπόν; Φτιάξτε αυτή την υπέροχη συνταγή για παραδοσιακό σιροπιαστό κανταΐφι με καρύδια και μαγέψτε τους πάντες με τη νοστιμιά του!

Εκτυπωση
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Παραδοσιακό κανταΐφι σιροπιαστό με καρύδια συνταγή

Παραδοσιακό κανταΐφι σιροπιαστό με καρύδια συνταγή


Συστατικά

Κλιμακα
  • 450 γρ. κανταΐφι
  • 250 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • 1 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • μια πρέζα γαρύφαλλο
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • Για το σιρόπι
  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml νερό
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • 1 στικ κανέλας

Οδηγίες

  1. Για να ετοιμάσετε αυτή τη συνταγή για σιροπιαστό κανταΐφι, ξεκινήστε με το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέστε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βαλτε σε δυνατή φωτιά. Αφήστε να έρθουν σε βρασμό και να διαλυθεί η ζάχαρη. Όταν είναι έτοιμο αφήστε το στην άκρη να κρυώσει τελείως.
  2. Στη συνέχεια θα προετοιμάσετε τη γέμιση για το καταΐφι. Σε ένα μούλτι βάλτε τα καρύδια, τη κανέλα και το γαρύφαλλο σε σκόνη και χτυπήστε, μέχρι να σπάσουν ελαφρώς τα καρύδια.
  3. Λίωστε το βούτυρο και βουτυρώστε καλά ένα ταψί 26-28 εκ. σε διάμετρο.
  4. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τα χέρια σας ξάνετε καλά το καταΐφι για να αφρατέψει και το χωρίζετε σε 3 ίσα μέρη. Καλύψτε τα 2 μέρη με μία νωπή πετσέτα την οποία για να μην ξεραθούν.
  5. Χωρίζετε το πρώτο κομμάτι από το καταΐφι σε 7 ίσα μέρη. Τα απλώνετε στον πάγκο (σε σχήμα φωλιάς), τα βουτυρώνετε και βάζετε στο κάθε κέντρο μια κουταλιά από τη γέμιση. Τυλίξτε το κάθε κομμάτι σε ρολό και τοποθετήστε τα ένα ένα στο βουτυρωμένο ταψί, αφήνοντας ένα μικρό κενό μεταξύ τους. Πασπαλίστε με βούτυρο το κάθε κομμάτι. (Συνεχίστε τη διαδικασία με το υπόλοιπο καταΐφι)
  6. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170-180C ψήνετε στη μεσαία σχάρα για πρίπου 1 ώρα, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να τραγανίσει.
  7. Μόλις βγάλετε το κανταιφι από τον φούρνο, σιροπιάστε το με το κρύο σιρόπι. Με μία κουτάλα ρίξτε σιγά σιγά το σιρόπι, αφήνοντας να απορροφηθεί. Σκεπάστε το κανταΐφι με μία πετσέτα και αφήστε στην άκρη για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ξεσκεπάστε και σιροπιάστε με το υπόλοιπο σιρόπι. Περιμένετε να απορροφηθεί το σιρόπι.
  8. Σερβίρετε το κανταΐφι σκέτο ή με μία μπάλα παγωτό βανίλια. Καλή σας απόλαυση!

Φωτογραφίες συνταγής:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ